AoA Quarterly
Overzicht

LogicAoA - Oplossingen

In iedere AoA Quarterly een hersenkraker. Hieronder vindt u de opgaven en oplossingen.

Herfst 2018 - (Inzenden niet meer mogelijk)

Twee assessmentpsychologen doen een voorspelling over drie kandidaten die een capaciteitentest gaan maken. Psycholoog 1 voorspelt dat kandidaat Marlies het beste zal scoren, gevolgd door kandidaat Marloes. Psycholoog 2 voorspelt dat kandidaat Marlien de hoogste score zal halen en dat Marlies de tweede score neer zal zetten. Beide psychologen blijken één foute en één goede voorspelling gedaan te hebben.
WAT WAS DE UITSLAG VAN DE DE DRIE KANDIDATEN?

1. Marlien
2. Marloes
3. Marlies

Zomer 2018 - (Inzenden niet meer mogelijk)

Een assessmentpsycholoog krijgt de opdracht om alle werknemers van een familiebedrijf te assessen. Het betreft een grootvader, een grootmoeder, twee vaders, twee moeders, vier kinderen, drie kleinkinderen, een broer, twee zussen, twee dochters, twee zonen, een schoonmoeder, een schoondochter en een schoonvader.
HOEVEEL ASSESSMENTS MOET DE PSYCHOLOOG MINIMAAL AFNEMEN?

Oplossing: 7 assessments.
De grootvader (1) en grootmoeder (2) zijn vader en moeder van een zoon/kind (3) en schoonvader en schoonmoeder van hun schoondochter (4). Die twee zijn op hun beurt de vader en moeder van drie (klein)kinderen, een zoon en broer (5) en twee dochters/zussen (6 en 7).

Lente 2018 - (Inzenden niet meer mogelijk)

Een assessmentpsycholoog heeft drie groepen kandidaten tegenover zich. De groepen zijn getest. Eén groep bevat geschikte kandidaten. Eén groep bevat ongeschikte kandidaten en in de derde groep zitten zowel geschikte als ongeschikte kandidaten. Bij iedere groep is een van de volgende bordjes geplaatst. 'Geschikt', 'Ongeschikt', 'Geschikt en ongeschikt'. Geen van de bordjes staat goed.
HOE KAN DE PSYCHOLOOG DOOR SLECHTS 1 KANDIDAAT TE TESTEN, BEPALEN WELK BORDJE BIJ WELKE GROEP HOORT?

Oplossing: De psycholoog test één kandidaat uit de groep 'Geschikt en ongeschikt'. Als de kandidaat geschikt is, hoort het bordje 'Geschikt' bij deze groep. Immers, het juiste bordje is 'Geschikt en ongeschikt' óf 'Geschikt. 'Geschikt en ongeschikt' is het niet, want dat stond er aan het begin bij en we weten dat geen van de bordjes op de juiste plek stond. Bij het bordje 'Geschikt' hebben we de keuze uit 'Geschikt en ongeschikt' of het bordje 'Ongeschikt'. Als we hier 'Geschikt en ongeschikt' bijzetten, zou dat betekenen dat het bordje 'Ongeschikt' goed stond. Dat kan niet, dus moeten we bij deze groep het bordje 'Ongeschikt' plaatsen.
De laatste groep krijgt het bordje 'Geschikt en ongeschikt' toegewezen. Als de psycholoog de kandidaat ongeschikt had gevonden, bleek de groep 'Geschikt en ongeschikt' de groep van ongeschikten te zijn. Redenering is verder hetzelfde.

Winter 2018 - (Inzenden niet meer mogelijk)

Deelnemers van assessments liegen doorlopend. Deze kandidaat liegt altijd, met uitzondering van een specifieke dag in de week. Hij is drie opeenvolgende dagen geïnterviewd en deed de volgende uitspraken:
Dag 1: "Op dinsdag en woensdag vertel ik de waarheid niet."
Dag 2: "Het is vandaag vrijdag of zondag. Het kan ook maandag zijn."
Dag 3: "Donderdag lieg ik. Zaterdag trouwens ook."
OP WELKE DAG LIEGT DEZE KANDIDAAT NIET?

Oplossing: woensdag