Capaciteitentests
Overzicht

Assessment oefenen - Watson Glaser - Kritisch nadenken

Oefentest 6

Misschien wel de belangrijkste vaardigheid van de huidige tijd: kritisch nadenken. Met deze test wordt duidelijk hoe het zit met je vermogen om feiten van aannames te onderscheiden, argumenten te evalueren en de juiste conclusies te trekken.

Meer oefenen

Logo 123 testWil je écht goed voorbereid zijn op een Watson Glaser assessment?
Gebruik het Watson Glaser voorbereidingspakket van 123test.

Opgave 1 - Toon antwoord

Een burn-out ontstaat als je energieverbruik en herstel voor lange periode zwaar uit balans is, vertelt Carolien Hamming van het CSR Centrum. Het herkennen van een (bijna) burn-out bij jezelf kan heel lastig zijn, vooral als je van nature meer in je hoofd zit dan in je lichaam. Mensen die van nature geneigd zijn om rationeel te denken en weinig aandacht te besteden aan lichamelijke signalen, moeten extra opletten voor een burn-out in zware periodes. ‘Zij zullen het zelf minder goed voelen aankomen, ook al duurt het wel even voordat je zover bent. Zit je eenmaal op het randje van een burn-out, dan gaan mensen vaak totaal de verkeerde dingen doen’, aldus Hamming. ‘Ze gaan juist extra taken op zich nemen en overuren maken, terwijl je het tegenovergestelde zou verwachten. Dat komt omdat ze geen overzicht meer hebben. Luister daarom goed naar de mensen in je omgeving, zij zullen het eerder opmerken dan jijzelf.’

"Iemand die meer een 'denker' is, zal een burn-out moeilijker herkennen dan een 'doener'."
Deze conclusie is:

 1. Waar
 2. Waarschijnlijk waar
 3. Meer informatie nodig
 4. Waarschijnlijk onwaar
 5. Onwaar

Opgave 2 - Toon antwoord

Hoe studentenvereniging Vindicat met vrouwen omgaat is schandalig. De Rijksuniversiteit Groningen zou geen geld moeten geven aan een vereniging die denigrerend met vrouwen omgaat.

Aanname: Vindicat krijgt geld van de Rijksuniversiteit Groningen.

 1. Aanname is gedaan
 2. Aanname is niet gedaan

Opgave 3 - Toon antwoord

Sinds mei doen hackers gerichte pogingen om binnen te dringen in de netwerken van Amerikaanse kerncentrales. Ze slaagden in hun pogingen door sleutelfiguren in die bedrijven mailtjes te sturen met bijvoorbeeld cv's. De bijgevoegde Word-documenten bevatten kwaadaardige codes. Zodra het slachtoffer daarop klikte, werd zijn computer besmet en konden de aanvallers toegang krijgen. Hiermee is het bijvoorbeeld mogelijk om wachtwoorden te achterhalen.

Interpretatie: Wanneer iemand op het kwaadaardige mailtje klikte, raakte zijn computer besmet.

 1. Conclusie volgt
 2. Conclusie volgt niet

Opgave 4 - Toon antwoord

Vijf Duitse deelstaten hebben aan autobouwers gevraagd om met een oplossing te komen voor de luchtvervuiling in steden die wordt veroorzaakt door dieselmotoren. Het feit dat steeds meer steden met plannen komen om diesels te verbannen, heeft ook een negatief effect op de nieuwverkopen van diesels.

Deductie: Dieselmotoren dragen aanzienlijk bij aan luchtvervuiling.

 1. Conclusie volgt
 2. Conclusie volgt niet

Opgave 5 - Toon antwoord

Moeten ouderen speciale training krijgen om te leren hoe ze met smartphones om moeten gaan?

Evaluatie: Ja, gezien smartphones veel worden gebruikt in de huidige samenleving, kan dit een goede manier zijn om ouderen mee te laten gaan met de tijd.

 1. Sterk argument
 2. Zwak argument


Meer oefenen

Logo 123 testWil je écht goed voorbereid zijn op een Watson Glaser assessment?
Gebruik het Watson Glaser voorbereidingspakket van 123test.